niedziela, 25 lipca 2021

Zapiekanka z makaronem i brokułem

 Zapiekanka z makaronem i brokułem


Miłośnicy brokułu łączmy się!
Wiem, że nie każdy przepada za brokułem lecz my uwielbiamy. Brokuł i jakiś sos - czosnkowy czy beszamelowy czy jeszcze jakiś inny (byle nie za ostry) i można wcinać. Dodatki dowolne. Nie ważne czy makaron, kasza czy ziemniak. Już spiszę z opisem na danie.

Potrzebne składniki:

Brokuł – 1 sztuka;
Makaron rurki, falbanki lub świderki – ok. 250 – 300 g.;
Mięso mielone – 500 g.;
Cebula – 1 sztuka;
Czosnek – 3 ząbki;
Ser żółty starty – ok. 100 -150 g.;
Masło, na wysmarowania naczynia.
Sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Może być al’dente, ponieważ będzie on jeszcze zapiekany w piekarniku. Twardość / miękkość makaronu leży w upodobaniu domowników.

Brokuł umyć i podzielić na różyczki. W następnej kolejności wrzucić go do lekko osolonej i gotującej się wody. Gotować brokuł przez maksymalnie 5 minut, a następnie zalać go lodowatą wodą (blanszować).

Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać do mięsa pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu, tak długo aż mięso nabierze kolorów.

Kiedy powyższe składniki są już gotowe smarujemy całe naczynie żaroodporne masłem. Na spód naczynia kładziemy jedną warstwę makaronu, połowę mięsa mielonego oraz część brokułów. Na brokuły ponownie nakładamy pozostałą część makaronu, mielonego i przykrywamy brokułami. Całość polewamy sosem beszamelowym, a następnie całość posypujemy startym serem. Można najpierw posypać serem a później polać wszystko sosem – nie ma to znaczenia.

Przygotowaną tak zapiekankę pieczemy w piekarniku przez 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Sos beszamelowy - składniki:

Masło – 2 łyżki;
Mleko – 3/4 szklanki;
Mąka – 3 łyżki;

Sos beszamelowy - wykonanie:

Masło roztopić w rondelku na małym ogniu, później dodać mąkę. Zmieszać te dwa składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Intensywnie mieszać i powoli dolewać mleko. Mieszać tak długo, aż sos będzie gęsty. Na koniec polać sosem przygotowane przez nas danie.

SMACZNEGO!

10 komentarzy:

Ludzi z pasją było tutaj aż: