Zapiekanka z makaronem i brokułem
Miłośnicy brokułu łączmy się!
Wiem, że nie każdy przepada za brokułem lecz my uwielbiamy. Brokuł i jakiś sos - czosnkowy czy beszamelowy czy jeszcze jakiś inny (byle nie za ostry) i można wcinać. Dodatki dowolne. Nie ważne czy makaron, kasza czy ziemniak. Już spiszę z opisem na danie.
Potrzebne składniki:
Makaron rurki, falbanki lub świderki – ok. 250 – 300 g.;
Mięso mielone – 500 g.;
Cebula – 1 sztuka;
Czosnek – 3 ząbki;
Ser żółty starty – ok. 100 -150 g.;
Masło, na wysmarowania naczynia.
Sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Brokuł umyć i podzielić na różyczki. W następnej kolejności wrzucić go do lekko osolonej i gotującej się wody. Gotować brokuł przez maksymalnie 5 minut, a następnie zalać go lodowatą wodą (blanszować).
Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać do mięsa pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na niewielkim ogniu, tak długo aż mięso nabierze kolorów.
Kiedy powyższe składniki są już gotowe smarujemy całe naczynie żaroodporne masłem. Na spód naczynia kładziemy jedną warstwę makaronu, połowę mięsa mielonego oraz część brokułów. Na brokuły ponownie nakładamy pozostałą część makaronu, mielonego i przykrywamy brokułami. Całość polewamy sosem beszamelowym, a następnie całość posypujemy startym serem. Można najpierw posypać serem a później polać wszystko sosem – nie ma to znaczenia.
Przygotowaną tak zapiekankę pieczemy w piekarniku przez 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sos beszamelowy - składniki:
Mleko – 3/4 szklanki;
Mąka – 3 łyżki;
Sos beszamelowy - wykonanie:
SMACZNEGO!
Bardzo lubię takie dania.
OdpowiedzUsuńMiło czytać.
UsuńLubię wszystko co z brokułów.
OdpowiedzUsuńSuper, bo my szczerze też. :)
UsuńFajna zapiekanka ❤
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczna.
UsuńBardzo lubię zapiekanki więc przepis godny spróbowania. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńSuper. Daj znać czy smakuje.
UsuńAle pyszności! Uwielbiam makaron.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Miło czytać Małgosiu. Serdecznie pozdrawiam.
Usuń