Pieczone żeberka w przyprawach
Witajcie Kochani!
Ciągle przenoszę kulinarne wpisy z głównego bloga na blogspot. Jeszcze zostały dwa. Idealnie, by zamknąć lipiec i otworzyć sierpień. Dobrze jest mieć wszystko w jednym miejscu i się nie rozwarstwiać. Nie ogarniam wordpressa ani tym bardziej tego co mam robić w ustawieniach. Poza aktualizacjami i pisaniem postów, nie rozumiem tam nic. Niestety angielski nie jest moją super stroną mocy. To mnie chyba zniechęca aby podjąć kroki w grzebaninie.
Dobrze mi tu z Wami i póki blogspot jest i działa to sobie tu będę pisać nawet, jeśli zacznie się robić z tego osobisty pamiętnik i nikt nie będzie przychodził. Co chwilę i tak robię kopię i zapisuję na pendrive.
Dość wywodów. Podam Wam lepiej potrzebne składniki do tego żeberka i sposób wykonania. To ważniejsze niż te moje zawirowania.
Potrzebne składniki:
Żeberka trójkąty – 1 lub 2 sztuki;Czosnek – zależy od intensywności 3-4 ząbki;
Papryka słodka;
Kminek cały;
Zioła prowansalskie;
Sól;
Pieprz;
Smalec.
Sposób wykonania:
Na samym końcu posypuję wszystko ziołami prowansalskimi oraz kminkiem. Mięso wieprzowe w naszej kuchni musi być doprawione właśnie tymi przyprawami. Pod spód kładę dwa / trzy niewielkie płaty smalcu.
Kiedy mam wszystko gotowe wstawiam do lodówki na całą noc. Mięso odpowiednio przez te kilka godzin nabierze smaku i dobrze się zamarynuje. Oczywiście, że wystarczy zostawić żeberka tak doprawione na jedną / dwie godziny lecz intensywność zapachu oraz smaku będzie mniejsze.
Gdy włączam piekarnik – 170 stopni, góra-dół z wentylatorem, wyciągam żeberka z lodówki i podlewam je po górze niewielką ilością wody. Piekarnik nagrzany, to znak, że mogę włożyć główne mięso dnia do środka i piec do czasu aż będzie miękkie. Średnio tak około 1,5 godziny do 2.
W trakcie pieczenia (dwa lub trzy razy) podlewam je sosem, który wytworzył się podczas smażenia i odwracam. Kiedy nasze żeberka są gotowe podpiekam około 5 minut na funkcji grill wzmocniony. Temperatura wynosi wtedy 200 stopni.
Gotowe żeberka wyciągam na talerz i SMACZNEGO!
Moja rodzinka bardzo lubi.
OdpowiedzUsuńSuper, masz jakiś dobry przepis na żeberka?
UsuńLubię żeberka w każdej postaci.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUrszulko świetnie. Serdeczności.
UsuńWitaj końcówką lipca
OdpowiedzUsuńŻeberka, czosnek, kminek..... Uwielbiam. Chociaż kminek u mnie nie wszyscy lubią
Pozdrawiam nadzieją pełen pyszności sierpień
Ismenko, u nas kminek do wieprzowiny to podstawa :D
UsuńAle mi smaka zrobilas tymi zeberkami, mniaaaam. Na pewno bede zagladac do Ciebie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńO, ma pewno wypróbuję przepis. Żeberka to jest to:)
OdpowiedzUsuń