niedziela, 6 czerwca 2021

Pierś z indyka duszona w sosie własnym

 Pierś z indyka duszona w sosie własnym

Witajcie Kochani,
Nadeszła niedziela, a jak niedziela to zaglądamy do kuchni. Dzisiaj na naszym talerzu górować będzie indyk, a dokładnie pierś z indyka. Indyk nie jest tanim mięsem ale bardzo smacznym. Często robię z niego nugetsy czy kotlety. Tym razem będzie coś ciekawego w smaku. A więc podwijam rękawy i do boju.

Potrzebne składniki:

Podwójna pierś z indyka, lub pojedyncza większa;
2 - 3 ząbki czosnku;
0,5 cytryny;
1 łyżeczka słodkiej papryki;
1 łyżeczka cynamonu;
1 łyżeczka kurkumy;
Olej;
2 łyżki mąki;
Sól;
Pieprz.

Sposób wykonania:

Pierś z indyka należy przemyć a później ją osuszyć i następnie usunąć błonki oraz chrząstki. Tak przygotowane mięso pokrój w kostkę i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki oleju oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Później posyp wszystko 1 łyżeczką słodkiej papryki, cynamonu oraz kurkumy. Dokładnie całość wymieszaj. Na koniec skrop sokiem z połówki cytryny i odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mięso się zamarynowało. Przeważnie mięso robię dzień wcześniej i wkładam na noc do lodówki.

Na patelni zgrzej olej, następnie przełóż mięso i obsmaż. Później zmniejsz ogień, dodaj pozostałości marynaty z miski i lekko podlej wodą. Przykryj patelnię pokrywą i duś tak długo aż pierś z indyka będzie miękka. Gdyby się okazało, że woda wyparuje to dolej jej troszkę.

Do małego kubeczka wlej odrobinę wody, dodaj dwie łyżki mąki oraz sosu z patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie aby nie było grudek. Następnie wlej powstałą zawartość na patelnię i wymieszaj z mięsem. Gdy sos się zagęści, zdejmij patelnię z palnika i nałóż danie na talerz.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Dla osób, które jedzą mięso, jest to na pewno ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. O warto spróbować. Udanej niedzieli😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznego, niech nam indyk dobry będzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznego ;)

    PS U mnie konkurs. Zapraszam. będzie mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za podpowiedź pomysłu na obiad
    Pozdrawiam zapachem akacji

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Często sięgamy po mięso z indyka, bo czytałam że jest zdrowsze. Przepis dla nas idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój Eryk były tym daniem zachwycony. Ja nie jem mięsa indyczego.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejne pyszne danie. Takie niedzielne obiadki to ja rozumiem 😋!!!

    OdpowiedzUsuń

Ludzi z pasją było tutaj aż: