Pierś z indyka duszona w sosie własnym
Witajcie Kochani,
Nadeszła niedziela, a jak niedziela to zaglądamy do kuchni. Dzisiaj na naszym talerzu górować będzie indyk, a dokładnie pierś z indyka. Indyk nie jest tanim mięsem ale bardzo smacznym. Często robię z niego nugetsy czy kotlety. Tym razem będzie coś ciekawego w smaku. A więc podwijam rękawy i do boju.
Potrzebne składniki:
Podwójna pierś z indyka, lub pojedyncza większa;
2 - 3 ząbki czosnku;
0,5 cytryny;
1 łyżeczka słodkiej papryki;
1 łyżeczka cynamonu;
1 łyżeczka kurkumy;
Olej;
2 łyżki mąki;
Sól;
Pieprz.
Sposób wykonania:
Na patelni zgrzej olej, następnie przełóż mięso i obsmaż. Później zmniejsz ogień, dodaj pozostałości marynaty z miski i lekko podlej wodą. Przykryj patelnię pokrywą i duś tak długo aż pierś z indyka będzie miękka. Gdyby się okazało, że woda wyparuje to dolej jej troszkę.
Do małego kubeczka wlej odrobinę wody, dodaj dwie łyżki mąki oraz sosu z patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie aby nie było grudek. Następnie wlej powstałą zawartość na patelnię i wymieszaj z mięsem. Gdy sos się zagęści, zdejmij patelnię z palnika i nałóż danie na talerz.
Smacznego!
Dla osób, które jedzą mięso, jest to na pewno ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńNa pewno.
UsuńO warto spróbować. Udanej niedzieli😊
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSmacznego, niech nam indyk dobry będzie. :)
OdpowiedzUsuńNawet bardzo dobry.
UsuńSmacznego ;)
OdpowiedzUsuńPS U mnie konkurs. Zapraszam. będzie mi miło :)
Dziękuję.
UsuńDziękuję za podpowiedź pomysłu na obiad
OdpowiedzUsuńPozdrawiam zapachem akacji
Miło czytać.
UsuńWygląda smakowicie. Często sięgamy po mięso z indyka, bo czytałam że jest zdrowsze. Przepis dla nas idealny :)
OdpowiedzUsuńMiło czytać.
UsuńMój Eryk były tym daniem zachwycony. Ja nie jem mięsa indyczego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Łucjo czyli zrobisz to danie dla niego?
UsuńWygląda pysznie. ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się i tak samo pysznie smakuje
UsuńKolejne pyszne danie. Takie niedzielne obiadki to ja rozumiem 😋!!!
OdpowiedzUsuńMiło czytać. Uściski.
Usuń