Pomidor zapiekany z szynką i bazylią
Witam w ten niedzielny poranek.
Kulinarna niedziela nadal się pojawia i jeszcze troszkę potrwa. Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję i danie, które zrobił Marek. Mąż czasem próbuje swoich sił w kuchni i tworzy na prawdę pyszne dania (okej, troszkę pomogłam). Są tu maniacy pomidora - w dodatku faszerowanego? Łapki w górę, a ja przejdę od razu do potrzebnych składaników.
Potrzebne składniki:
Pomidory - 4 sztuki;
Szynka - 100g.;
Jajka - 3 sztuki;
Śmietana 30% - 100ml.;
Bazylia - 1 łyżeczka;
Sól - do smaku;
Pieprz - do smaku;
Ser tarty - 60g.
Sposób wykonania dania:
Pomidory przekrawam w połowie i wyciągam jego zawartość. Dobrze jest, aby pomidor nie miał zbyt miękkiej skórki. Szynkę kroję na drobną kosteczkę i wkładamy do środka pomidora. Następnie tworzymy zalewę.
Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy śmietanę, wsypujemy łyżeczkę bazylii oraz wsypujemy sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy aż powstaje jednolita zalewa (sos).
Wow!
OdpowiedzUsuńale pyszności. Ślinka cieknie na ten widok.
Pozdrawiam:)
Jestem wegetarianką.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie jadłam faszerowanego pomidora ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka leci kocham wszystko co zawiera pomidory. no muszę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńJadam pomidorki, ale zwykle z ogóreczkiem kiszonym :)
OdpowiedzUsuńAle pychota❤
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakuje taki zapiekany pomidor z szynką i bazylią :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis :D Pozdrawiam.
Apetycznie i bardzo zdrowo :) Idealne na leniwe śniadanie.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe danie
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z zapiekanymi pomidorami.
UsuńCiekawy pomysł z zapiekanymi pomidorami.
OdpowiedzUsuńTutaj akurat fanką nie jestem... Ale pomysł fajny, ciekawe danie i w sumie szybkie do przygotowania. Przesyłam pozdrowienia. ;)
OdpowiedzUsuń