- Hmm... Krewetki - dumam sobie i myślę jak one smakują. - Nie nie, to nie dla mnie.
Za jakiś czas oglądamy Masterchef Junior. I co widzę? Tak, tak - krewetki.
Skoro dzieciom one smakują i je przyrządzają no to nie mogą one być aż takie złe. Dopytałam jeszcze koleżanki jak je zrobić i tak powstały:
Krewetki z makaronem:
Widzicie krewetki? Schowały się pod makaronem :D
Składniki:
➡️ Opakowanie krewetek koktajlowych;
➡️ Makaron (wybraliśmy świderki) - 250g;
➡️ Oliwa z oliwek;
➡️ 1 papryczka chilli,
➡️ 4 ząbki czosnku;
➡️ 1 pęczek pietruszki;
➡️ sól.
Sposób wykonania:
➡️ Rozmrozić krewetki i poukładać na ręczniku papierowym. Można obciąć ogonki (w sumie nawet teraz z doświadczenia - polecamy to zrobić);
➡️ Papryczkę chilli oraz czosnek posiekać na drobno;
➡️ Posiekać też pietruszkę;
➡️ Makaron ugotować według przepisu, ale może być i al'dente;
➡️ Na patelnię wlać oliwę z oliwek;
➡️ Wsypać do oliwy papryczkę i czosnek - troszkę podsmażyć.
➡️ Ułożyć krewetki i też usmażyć (ok.4 minut), aż zaczną leciutko zmieniać kolor.
➡️ Usmażone krewetki, czosnek i papryczkę oraz oliwę przelać do miseczki z makaronem i wymieszać.
➡️ Wszystko przełożyć na talerz i dodać posiekaną pietruszkę.
SMACZNEGO!
Lubicie krewetki?
Macie jakiś swój przepis na nie?
Jedliście już? Jak Wam smakują?
Czekamy na Wasze odpowiedzi w komentarzu ⬇️⬇️⬇️
Uwielbiam krewetki :-)
OdpowiedzUsuńSuper! My też polubiliśmy. :)
UsuńSzukamy nowych przepisów i pomysłów na danie z krewetkami.
Lubimy bardzo makaronowe sprawy, a krewetki wyglądają przepysznie :) Z chęcią wypróbujemy!
OdpowiedzUsuńPolecamy i smacznego życzymy.
UsuńKrewetki lubię i od czasu do czasu zjadam z przyjemnością, ale mam w domu dwójkę pasjonatów owoców morza - córka i mąż. Oni jedliby je na okrągło, i krewetki i ośmiorniczki i mule i..... po prostu uwielbiają :D
OdpowiedzUsuńWasza potrawa wygląda bardzo apetycznie :))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo dziękujemy a więc smacznych krewetek życzymy. :D
UsuńWiem że dla wielu ludzi to są "robaki" ale ja je uwielbiam, szczególnie usmażone na maśle, winie i z odrobina pietruszki i czosnku. Minusem jest zawsze kłopot z usunięciem pancerzyka, zero pojęcia jak to szybko i sprawnie zrobić bez rozwalenia krewetki, jakieś porady z tym?
OdpowiedzUsuńNo cóż, z tym nawet i my nie pomożemy, bo kupiliśmy mrożone koktajlowe i nie miały pancerzyka :D
UsuńJak tylko się dowiemy, damy znać ;)
Nie lubię owoców morza . Wiem , że zdrowe itd .... lecz trudno mi je przełknąć. Miłego dnia .
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś się przełamiesz :D. Myśmy długo nad nimi dumali :D serdeczności.
UsuńKrewetki to jedyne owoce morza, które mi smakują, bo nie są jak owoce morza. Bardziej przypominają mi mięso z kurczaka.
OdpowiedzUsuńAniu, zgodzimy się z Tobą że coś mają w smaku wspólnego z kurczaczkami.
UsuńO nie, krewetki i inne owoce morza to nie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńBuziaki.
Małgosiu, nie każdy lubi. :) sedeczności.
UsuńNie jadłam jeszcze krewetek. I raczej ich nie spróbuję...
OdpowiedzUsuńKarolinko czy to przez wygląd? czy jest jakiś inny powód?
UsuńNie, bardziej przez moją alergię...
UsuńUuu, przykro nam. Ale na szczęście jest wiele innych smakołyków .Serdeczności.
UsuńJeśli zrobię, to sobie, mąż nie lubi krewetek...
OdpowiedzUsuńJotko tata nasz też jest na nie :D a nawet nie spróbował.
Usuńserdeczności.
Mrożone są słabe, spróbuj kupić świeże. Serio jest kolosalna różnica! Ja za mrożonymi nie przepadam, ale świeże (co prawda jest więcej roboty) mogłabym jeść i jeść <3
OdpowiedzUsuńJak tak piszesz to spróbujemy świeże, tylko jak to się obiera :D ???
UsuńNie miałam możliwości jedzenia krewetek. Ale jak będę miała możliwość spróbuję
OdpowiedzUsuńDziś od rana dzielę się z Wami moją wiośnianą radością
Ismenko dziękujemy za wizytę i ciepły jak zawsze komentarz.
UsuńJadam i bardzo lubię, ale sama jeszcze nie przygotowywałam. Sporo podróżuję, dlatego mogłam porównać różne warianty: panierowane z platkami kokosowymi, w zupach i obłędnych sosach. Dobrze zrobione są wspaniałe, ale mogą zalatywać szuwarami i nieświeżą rybą. Wasze wygladają na pyszne i pewnie taki prosty sposob jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowa. Bardzo nam smakowały. Jeszcze je zrobimy za jakiś czas.
Usuńpozdrawiamy.
Dawno nie jadłam krewetek. :-)
OdpowiedzUsuńMoże do nich wrócisz?
UsuńNie przepadam za owocami morza,
OdpowiedzUsuńale kiedyś na przyjęciu jadłam tort krewetkowy był pyszny ,
a krewetki zostały zmielone, więc ich nie widziałam :-)
Tort krewetkowy... zabrzmiało to bardzo ciekawie Krysiu.
UsuńPozdrowienia.
Danie dla samkoszy owoców morza, ale do tej pory nie polubiłam owoców morza :-)
UsuńTo tak jak nasz tato. Nie tknie krewetki za żadne skarby świata.
UsuńJadłam krewetki w restauracji i w tawernie, robiłam sama na trzy sposoby i niestety nie smakują mi. A tyle o nich się mówi, niektórzy uwielbiają...
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają cudownie, są bardzo apetyczne :)
Ciekawe dlaczego Tobie nie wyszły?
UsuńMy jakoś specjalnie nie przepadamy, choć było kilka prób
OdpowiedzUsuńNic na siłę :)
UsuńU mnie krewetki zawsze stoją pod wielkim znakiem zapytania czasem wychodzą pyszne a czasem do bani.
OdpowiedzUsuńJak na razie jedliśmy pierwszy raz i nawet zasmakowały :D
UsuńKocham krewetki i często je przygotowuję w Domu:)
OdpowiedzUsuńSuper, a jaki masz przepis? Chętnie spróbujemy.
UsuńJa nie mogę przekonać się do krewetek... Jakoś nie moje smaki!
OdpowiedzUsuńNic na siłę :)
UsuńNiestety nie mogę przekonać się do krewetek, choćbym nie wiem jak były przyrządzone :D
OdpowiedzUsuńEwa, nic na siłę.
UsuńSuper przepis, olej i czosnek i krewetkom już nic nie brakuje :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. pozdrawiamy.
UsuńNigdy nie jadłam krewetek... niby chciałabym, ale... :D
OdpowiedzUsuńNie myśl, że to krewetka. Po prostu jedz.
UsuńProste a zarazem efektowne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie.
UsuńOjej, ja się jakoś do krewetek wciąż nie mogę przekonać :)
OdpowiedzUsuńNic strasznego, ale rozumiemy to - też dłuuugooo nie mogliśmy się zdecydować - jeść czy nie jeść.
UsuńUwielbiam krewetki, w ogóle lubię owoce morza.
OdpowiedzUsuńSuper, a co często jadasz?
UsuńKrewetki zjem w każdej postaci - polecam zajrzeć do restauracji Shrimphouse jak będziecie mieli okazję :)
OdpowiedzUsuńA w jakim mieście jest ta restauracja?
UsuńKrewetki bardzo lubię, najbardziej w najprostszej wersji właśnie z czosnekiem i masłem :) Do tego chrupiąca bagietka.
OdpowiedzUsuńMniam mniam, to musi byc smaczne.
UsuńJa także uwielbiam krewetki:) mogę je jeść w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńBiorę w ciemno taki przepis ;)
OdpowiedzUsuńPróbujesz? :D
UsuńTo mam takie samo podejście jak Ty, widziałam gdzies ,że wrzucaja zywe na olej, a Tu są mrożonki, pół biedy, wyglądają świetnie w makaronie, ale juz na reczniku mniej sympatycznie.
OdpowiedzUsuńTo prawda, w makaronie się zgubiły :D
UsuńJaaaa.... dzieci robią a ja nie potrafię !!!!! ale obciach
OdpowiedzUsuńJaga to nie obciach. My też dopiero pierwszy raz w życiu zrobiliśmy :D
UsuńNIE!!! W życiu nie przełknę krewetek, zresztą żadnych owoców morza.
OdpowiedzUsuńTo nie dla mnie. A mój mąż, jak jesteśmy w Hiszpanii lub w Grecji, to próbuje.
Na zdrowie wszystkim, a ja wolę sałatę i pomidory :)
To nie jest złe rozwiązanie :D Mimo to jeszcze mamy jedną porcję krewetek i spróbujemy je troszkę inaczej przyrządzić :)
UsuńI... nic na siłę.
Och mniam, nie dość że pięknie, to jeszcze tak pysznie! :D
OdpowiedzUsuńDokładnie, potwierdzamy.
UsuńDawno nie jadłam muszę kupić i zrobić wedlug twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPolecamy. Smacznego.
UsuńMój syn uwielbia krewetki, musze mu zrobić jutro
OdpowiedzUsuńSmacznego.
UsuńNie lubimy się z krewetkami niestety :(
OdpowiedzUsuńnic nie szkodzi. Każdy z nas czegoś nie lubi.
UsuńJa bardzo lubię krewetki na maśle z makaronem
OdpowiedzUsuńBędziemy próbować na masełku następnym razem.
UsuńDanie idealne dla mnie - krewetki kocham miłością bezgraniczną :)
OdpowiedzUsuńSuper!! !! a masz jakiś przepis na nie?
UsuńUwielbiam krewetki! Mogłabym je jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, a masz jakiś przepis?
UsuńTo danie akurat nie dla mnie - bo nawet za rybami nie przepadam, o innych owocach morza nie wspominając ;)
OdpowiedzUsuńMy za rybami też nie, ale skusiliśmy się poznać to co obce. Czasem warto :)
UsuńUwielbiam krewetki, zresztą oboje uwielbiamy.
OdpowiedzUsuńBardzo często robimy je właśnie w taki sposób, jak Wy.
Robimy też koktail z krewetek.Awokado,bardzo dobry majonez bez cukru, jajko na twardo i krewetki podawane w pucharku, pychota!
Owoce morza i ryby są u nas zawsze.
Pozdrowienia!
Irena
Mniam, musimy wypróbować Waszego przepisu :)
UsuńSerdeczności.
Bardzo lubię owoce morza, ale niestety jestem w tym w domu osamotniona :/ Kosztuję ich więc tylko przy okazji jedzenia w restauracjach.
OdpowiedzUsuńUuuu nie fajnie. Szkoda, u nas na szczęście wszyscy lubią poza tatą :D haha
UsuńSyn przepada za krewetkami, zwłaszcza w sosie serowo-koperkowym, my już niekoniecznie, czasem jedną na ząb weźmiemy. :)
OdpowiedzUsuńTo jak nasz tato. Nie jest krewetkowy.
UsuńA podobno są bardzo zdrowe, jeśli oczywiście odpowiednio się je przygotuje. Z akceptacją smaku małż też mamy problem. ;)
UsuńMałż jeszcze nie jedliśmy, nie było ku temu okazji. Jednak krewetki raz kupiliśmy i zasmakowały nam i jeszcze jedna porcja czeka na nas.
UsuńZdecydowanie kupiłas mnie tym daniem :) Uwielbiam krewetki
OdpowiedzUsuńSuper Małgosiu, a więc smacznego życzymy!
Usuń