niedziela, 20 czerwca 2021

Pierś z kurczaka nadziewana pomidorem i mozzarellą

 Pierś z kurczaka nadziewana pomidorem i mozzarellą


Witajcie Kochani!

Czy czujecie już lato? Czujecie, że się zbliża, że depta po piętach? Lubimy jesień, później wiosnę, następnie zima góruje przed latem. W lecie za ciepło. W tym roku mówią, że będzie dużo deszczu. Zobaczymy czy się sprawdzi. Tymczasem zapraszam na małe co nieco.

Potrzebne składniki:

Pojedyncza pierś z kurczaka – 1 sztuka;
Pomidor średniej wielkości – 1 sztuka;
Mozzarella w kulce – 1 opakowanie;
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia;
Oliwa z oliwek.

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka najpierw umyć pod bieżącą wodą i lekko osuszyć. Usunąć występujące na piersi chrząstki oraz błonki. Następnie pociąć mięso w drobne paski, ale nie rozcinać. Staramy się aby spód był w jednolitej całości. Każdą naciętą przegrodę solimy, dodajemy pieprzu oraz wcieramy niewielką ilość słodkiej papryki. Dobrze jest zostawić tak zaprawione mięso na minimum godzinę aby nabrało smaku.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Obtaczamy nim spód oraz brzegi naczynia. Przekładamy pokrojone mięso do naczynia. Lepiej to zrobić od razu nim włożymy do przecięć dodatki. Kiedy mięso już jest ułożone w misce, rozwieramy każde nacięcie i wkładamy do niego po plasterku pomidora oraz plaster mozzarelli (lub połówka z plastra – zależy od wielkości piersi).

Przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika – 180 stopni. Piec około 40 – 45 minut – w zależności od piekarnika. U nas nastawiona na opcję: góra – dół z wentylatorem. W trakcie pieczenia otwórz na chwilkę piekarnik i posyp danie bazylią.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis ale w te upały staram się nie korzystać z piekarnika, bedzue chłodniej to zrobię, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że przepis bardzo prosty, ale nie wiem na ile smaczny, bo mozzarelli jeszcze nie miałem okazji jeść. ;0

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne pyszne jedzonko!
    Uwielbiam kurczaka pod każdym względem. Przyrządzam filet bardzo podobnie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam, na pewno wypróbuję.
    Lubię lato i upały:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczak rządzi! :) Pięknie wygląda to danie. Lubię połączenie kurczaka z pomidorem. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Ludzi z pasją było tutaj aż: