Pierś z kurczaka nadziewana pomidorem i mozzarellą
Witajcie Kochani!
Czy czujecie już lato? Czujecie, że się zbliża, że depta po piętach? Lubimy jesień, później wiosnę, następnie zima góruje przed latem. W lecie za ciepło. W tym roku mówią, że będzie dużo deszczu. Zobaczymy czy się sprawdzi. Tymczasem zapraszam na małe co nieco.
Potrzebne składniki:
Pomidor średniej wielkości – 1 sztuka;
Mozzarella w kulce – 1 opakowanie;
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia;
Oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:
Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Obtaczamy nim spód oraz brzegi naczynia. Przekładamy pokrojone mięso do naczynia. Lepiej to zrobić od razu nim włożymy do przecięć dodatki. Kiedy mięso już jest ułożone w misce, rozwieramy każde nacięcie i wkładamy do niego po plasterku pomidora oraz plaster mozzarelli (lub połówka z plastra – zależy od wielkości piersi).
Przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika – 180 stopni. Piec około 40 – 45 minut – w zależności od piekarnika. U nas nastawiona na opcję: góra – dół z wentylatorem. W trakcie pieczenia otwórz na chwilkę piekarnik i posyp danie bazylią.
Smacznego!
Fajny przepis ale w te upały staram się nie korzystać z piekarnika, bedzue chłodniej to zrobię, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWidzę, że przepis bardzo prosty, ale nie wiem na ile smaczny, bo mozzarelli jeszcze nie miałem okazji jeść. ;0
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne jedzonko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka pod każdym względem. Przyrządzam filet bardzo podobnie.
Serdecznie pozdrawiam:)
Mniam, mniam, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńLubię lato i upały:)
Pozdrawiam.
Smacznego ;)
OdpowiedzUsuńKurczak rządzi! :) Pięknie wygląda to danie. Lubię połączenie kurczaka z pomidorem. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń