Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
Witajcie Kochani,
Z "małym poślizgiem", ale już jest nowy i świeży post. Tym razem kulinarny, bo robimy małą odskocznię od klocków i puzzli. Lubię coś od czasu do czasu upichcić. Czasem coś mięsnego, czasem coś słodkiego i czasem witaminowego.
Właśnie pomyślałam, że chyba zrobię na blogu serię: "kulinarna niedziela". Kto z Was obserwuje i wpada na głównego bloga (który staje się mało główny), to już spotkał się z tym ciachem i przepisem.
Niemniej jak wcześniej wspomniałam, wracam na blogspota. Może w dalekiej przyszłości jednak będę musiała wrócić na "swoje", ale na razie czuję się tu jak u siebie. Piszę co chcę, jak chcę i ile chcę - bez ram i wyszukiwanych słów.
Wróćmy do naszego ciacha :)
W ogrodzie oraz na sklepowych półkach, na dziale warzyw i owoców pojawiają się gałązki rabarbaru. Stąd pomysł dzisiaj na odświeżenie przepisu i wstawienie na blog.
Potrzebne składniki do ciasta:
Mąka - 3 szklanki;
Cukier - 1 1/4 szklanki;
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki;
Soda - 1/4 łyżeczki;
Sól - 1/4 łyżeczki;
Jaja - 3 sztuki;
Jogurt naturalny - 1 szklanka (250g);
Mleko - 1/2 szklanki;
Olej - 1/2 szklanki;
Rabarbar - minimum 1 szklanka owoców
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy kolejno produkty suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda i sól. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy: jaja, jogurt naturalny, mleko oraz olej. Ponownie wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto przelewamy na blachę (plecha).
Myjemy dokładnie rabarbar i obieramy ze skórki. Kolejno kroimy na drobną kostkę. Możemy pomóc sobie wsypując kawałki do szklanki. Następnie kawałki rabarbaru układamy na gotowym cieście - lekko wpychając go do środka.
Potrzebne składniki do kokosowej kruszonki:
Mąka - 100g.;
Cukier - 100g.;
Cukier wanilinowy - 1 opakowanie;
Kokos - 50g.;
Masło - 80g.,
Wykonanie kokosowej kruszonki:
Masło dobrze jest wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nie było zbyt twarde. Do miseczki z masłem wsypujemy wszystkie składniki i zagniatamy. Powstaje krucha i delikatna kruszonka, którą posypujemy ciasto i przykrywamy owoce rabarbaru.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180 stopniach przez 40 - 45 minut.
Niemniej lepiej po 40 minutach sprawdzić czy ciasto nie jest już upieczone. Każdy piec (piekarnik) jest inny i ma różne parametry oraz możliwości.
Życzę smacznego :)
ps. Miłej niedzieli, a raczej już popołudniowej jej części. Dajcie znać, co myślicie o "kulinarnej niedzieli"? Następne posty kulinarne będą przygotowane na 5 rano, tylko dzisiaj mały poślizg. Hihihi
Ps2. Pamiętam, że można było kiedyś wstawiać zdjęcia do postu prosto z IG, ale nie pamiętam już jak się to robiło. Jak macie linki do poradników, jak to zrobić -- będę dźwięczna, ponieważ niektóre posty chciałabym ze zdjęciami na IG powiązać.
mniam mniam
OdpowiedzUsuńZapraszamy Basiu :)
UsuńCiasto prezentuje się smakowicie :D Chętnie kiedyś przetestuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Doris, zachęcamy.
UsuńApetyczne ciasto.U mnie był kompot z rabarbaru.Kacik kulinarny mile widziany.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMarek nie przepada za kompotami :D ale ciasta u nas szybko schodzą :D
UsuńDziękuję Agnieszko. Serdeczności.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńI smakuje też dobrze :D
UsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem i kokosem. To przepis idealny dla mnie. Zapisuję sobie.
OdpowiedzUsuńAgnieszko, podziel się później czy smakowało.
UsuńApetycznie wygląda a że ma jeszcze kokos to już wogole jest odjazowe uniesienie w gę.. e😁
OdpowiedzUsuńAgnieszko miło czytać :D życzę smacznego.
UsuńPięknie, muszę spróbować, tylko ostatnio mi kruszonka nie wychodzi, spróbuję z twojego Przepisu :)
OdpowiedzUsuńSylwio, daj znać czy wyszło :)
UsuńSmaczności:) Z kokosową kruszonką nie znałam:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj -- warto :D
UsuńWygląda bardzo smakowicie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania.
UsuńKlik dobry:)
OdpowiedzUsuńNie wiem, co to jest IG, więc nie pomogę.
Pozdrawiam serdecznie.
Instagram :)
UsuńSerdeczności i dziękuję za chęci.
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńI smakuje wyśmienicie.
UsuńTeż takie robię! Rabarbar uwielbiam, szczególnie tę kwaśną nutkę. Smacznego:)))
OdpowiedzUsuńI wzajemnie :)
UsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńUściski.
Małgosiu, zapraszamy i polecamy - smacznego życzymy.
UsuńBardzo lubię ciasto z rabarbarem a do tego kruszonka z kokosem- to musi być pyszne. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńAlicjo, polecamy - kruszonka bardzo dobra. :)
UsuńJeju, jakie to musi być dobre. Rabarabr bardzo lubię. Muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńPolecamy z czystym serduszkiem. :) Na pewno ciacho zasmakuje.
UsuńOd dwóch tygodni myślę o upieczeniu ciasta z rabarbarem, tym bardziej, że urósł mi na ogródku i już duży jest ... To znak, że w końcu muszę to zrobić. ;D
OdpowiedzUsuńL polecamy. Ciacho na pewno będzie dobre. Może masz inny przepis niż nasz?
Usuńhttps://forum.blogowicz.info/topics106/blogger-jak-umiescic-wpis-z-instagrama-w-poscie-na-blogu-vt10541.html - chyba tu będziesz miała info,jak wstawić post z IG na bloga ☺
OdpowiedzUsuńCiasto chętnie bym zjadła -przepysznie wygląda 😍
pozdrawiam
Lili, to wpadaj na kawałek :D
UsuńJuż sobie przypomniałam, jak się wstawia z IG zdjęcia do posta. Pewnie zrobię też tu samouczek - poradnik, abym nie zapomniała a innym osobom może się przydać :) Miłego.
Witaj majowymi ogrodnikami
OdpowiedzUsuńNo i narobiłaś mi apetytu... Tylko rodzaj mąki muszę zmienić.
Pozdrawiam nadzieją na słońce po zimnej Zośce
Ismeno, podziel się później smakiem ciacha :D
UsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńOj tak tak :D dziękujemy.
UsuńPolaczenia rabarbaru z kokosem nie probowalam.Koniecznie musze przetestowac ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis ten robi furorę, szczególnie u nas w pracy. Każda koleżanka uwielbia tą kruszonkę i często ją teraz robi. Polecam z czystym sumieniem. Daj znać, jak zrobisz - czy zasmakowało.
Usuń