sobota, 25 listopada 2023

Ślimaczki z 3 składników

 SMAKOWITE ŚLIMACZKI NA DOMÓWKĘ

CZEŚĆ!

Mamy ostatni weekend listopada, a co za tym idzie - domówki oraz mniejsze lub większe imprezy andrzejkowe. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na smaczną, szybką przekąskę - pędzimy do Was z ratunkiem. Mąż serwuje smaczne "ślimaczki", które zrobione są tylko z 3 składników.
SKŁADNIKI:
👉 Ciasto francuskie (1 opakowanie);
👉 Serek Łaciaty naturalny, śmietankowy (można użyć innego smaku np. czosnkowy);
👉 Szynka konserwowa (8-9 plastrów, zależy od jej wielkości).

WYKONANIE DANIA:
Odpakujemy ciasto francuskie i rozwijamy. Rozsmarowujemy serek na całej powierzchni ciasta francuskiego, starając się zakryć każdy jego kawałek.
Nakładamy szynkę konserwową. Musimy pamiętać, że różne są długości ciasta francuskiego oraz szynki. U nas idealnie wszystko się spasowało. Zawsze można dociąć, pociąć i dopasować układ szynki konserwowej.
Całość zawijamy tworząc na nowo wężyka z ciasta, a następnie kroimy na kawałki. Średnio wychodzi 20 kawałków czyli "surowych ślimaczków". Kładziemy je na papierze do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do tak nagrzanego piekarnika wkładamy nasze surowe jeszcze ślimaczki i zastawiamy na termo-obieg. Pieczmy je przez 15 minut. Później podkręcamy temperaturę do 220 stopni na 3 minuty (ps. pamiętajcie, że każdy piekarnik, piec jest inny, w okolicach 12-13 minuty warto wziąć się za obserwację dania).
Ślimaczki możemy podawać na ciepło lub na zimno. Możemy polać je ketchupem lub sosem czosnkowym i posypać serem lub środek udekorować zielonymi liśćmi bazylii. Tu leży każdego z nas inwencja twórcza i smakowa.
Danie podane przez męża smakuje wybornie.
Zapraszam do zakładki 👉 KULINARIA 👈 po więcej naszych ciekawych przepisów 📝🍛.

32 komentarze:

  1. Szybka,smaczna przekąska i do tego prosta do przygotowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. :) Każdy da radę zrobić te "ślimaczki".

      Usuń
  2. To ciasto jest fenomenalne, ślimaczki można robić z różnym nadzieniem, ja lubię plaster żółtego sera i parówkę, taki ala hot dog,pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto francuskie jest skarbica pysznych dań i takie trzy składnikowe są szybkie, proste i jakże pyszne. Serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, każdy zrobi. Nawet dziecko :) taka zabawa w 'kucharza' :)

      Usuń
  4. Często robię takie ślimaczki. Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo miło czytać. A rodzaj serka do smarowania - zawsze taki sam czy inny? :) Ostatnio mąż zrobił z serkiem czosnkowym i też super.

      Usuń
  5. Wyglądają smakowicie, a takie proste

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego wydania ciasta francuskiego jeszcze nie robiłam, ale wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie to mało powiedziane. No i jest bardzo proste do wykonania.

      Usuń
  7. witam Cię serdecznie ♥
    nie robiłam jeszcze takiej przekąski, ale 'ślimaczki' wyglądają smakowicie.. dziękuję za przepis .. wspaniale, że można robić takie ciasto francuskie z różnym nadzieniem, na różne sposoby :)

    - pozdrawiam ciepło i życzę dobrych dni i pięknych chwil ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj AnSa, to prawda. Czasem trzeba nam tak niewiele, a później jakie smaczne danie (w tym wypadku przekąska) wychodzi. I na szybko, gdy goście wpadną bez zapowiedzi :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że od czasu do czasu lądują u Ciebie na talerzu?

      Usuń
  9. Takiej wersji jeszcze nie jadłam :) U nas zazwyczaj jest wersja z serem feta i szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam Cię serdecznie 🖐🙂

    Nie tylko wyroby cukiernicze są wspaniałe z ciasta francuskiego, ale również w wersji wytrawnej są znakomite, co dowodzi również ten wpis. Proste składniki, szybkość wykonania, a także wspaniały efekt wykonania ślimaczków z ciasta francuskiego - to, co charakteryzuje się ten przepis kulinarny. Bardzo uwielbiam ciasto francuskiej w wersji wytrawnej, jak i w wersji na słodko. Z przyjemnością wypróbuję ten przepis, więc dzięki serdeczne za to, że dzielisz się z nami takimi wspaniałymi przepisami 🤗

    Pozdrawiam Cię serdecznie i od serca 🤗❤
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam również Ciebie Patryku.
      Mąż czasem coś tam ogląda w sieci a później próbuje zrobić swoimi siłami.
      Takie dania są na prawdę proste i smaczne. Zamienił mąż ostatnio serek śmietankowy na czosnkowy i uznaję, że nawet smaczniej wyszły te ślimaczki.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. Masz rację. Takie ślimaczki są przepyszne. Robię je dosyć często.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Łucjo, czy wsad taki sam czy coś innego proponujesz? Serdeczności.

      Usuń
  12. Fajne są takie przekąski ale ja ciasto francuskie wole w wersji na słodko :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swojego faworyta. Może jakiś przepis Raeszko wrzucisz - na słodko?

      Usuń
  13. Fajny, szybki przepis, idealny na niezapowiedziane wizyty :) Na pewno bardzo smaczne z ciekawym sosem lub dipem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyno, jak najbardziej można użyć sosu czy dipu. Widziałam jeszcze w wersji z ketchupem.

      Usuń
  14. Ale super pomysł, w dodatku prosty, dzięki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło Jotko, że pomysł i przepis się spodobał. Daj znać jak smakowało :)

      Usuń
  15. Bardzo smakowicie prezentują się ślimaczki :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, przekażę mężowi. Serdeczności.

      Usuń
  16. Szybka i smaczna przekąska, sama wykonuję czasami :D

    OdpowiedzUsuń

Ludzi z pasją było tutaj aż: