SMAKOWITE ŚLIMACZKI NA DOMÓWKĘ
CZEŚĆ!
Mamy ostatni weekend listopada, a co za tym idzie - domówki oraz mniejsze lub większe imprezy andrzejkowe. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na smaczną, szybką przekąskę - pędzimy do Was z ratunkiem. Mąż serwuje smaczne "ślimaczki", które zrobione są tylko z 3 składników.
SKŁADNIKI:
👉 Ciasto francuskie (1 opakowanie);
👉 Serek Łaciaty naturalny, śmietankowy (można użyć innego smaku np. czosnkowy);
👉 Szynka konserwowa (8-9 plastrów, zależy od jej wielkości).
WYKONANIE DANIA:
Odpakujemy ciasto francuskie i rozwijamy. Rozsmarowujemy serek na całej powierzchni ciasta francuskiego, starając się zakryć każdy jego kawałek.
Nakładamy szynkę konserwową. Musimy pamiętać, że różne są długości ciasta francuskiego oraz szynki. U nas idealnie wszystko się spasowało. Zawsze można dociąć, pociąć i dopasować układ szynki konserwowej.
Całość zawijamy tworząc na nowo wężyka z ciasta, a następnie kroimy na kawałki. Średnio wychodzi 20 kawałków czyli "surowych ślimaczków". Kładziemy je na papierze do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do tak nagrzanego piekarnika wkładamy nasze surowe jeszcze ślimaczki i zastawiamy na termo-obieg. Pieczmy je przez 15 minut. Później podkręcamy temperaturę do 220 stopni na 3 minuty (ps. pamiętajcie, że każdy piekarnik, piec jest inny, w okolicach 12-13 minuty warto wziąć się za obserwację dania).
Ślimaczki możemy podawać na ciepło lub na zimno. Możemy polać je ketchupem lub sosem czosnkowym i posypać serem lub środek udekorować zielonymi liśćmi bazylii. Tu leży każdego z nas inwencja twórcza i smakowa.
Danie podane przez męża smakuje wybornie.
Zapraszam do zakładki 👉 KULINARIA 👈 po więcej naszych ciekawych przepisów 📝🍛.
Szybka,smaczna przekąska i do tego prosta do przygotowania!
OdpowiedzUsuńDokładnie. :) Każdy da radę zrobić te "ślimaczki".
UsuńTo ciasto jest fenomenalne, ślimaczki można robić z różnym nadzieniem, ja lubię plaster żółtego sera i parówkę, taki ala hot dog,pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńOooo takiej wersji nie znam. Spróbuję koniecznie.
UsuńCiasto francuskie jest skarbica pysznych dań i takie trzy składnikowe są szybkie, proste i jakże pyszne. Serdecznie pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńO tak, każdy zrobi. Nawet dziecko :) taka zabawa w 'kucharza' :)
UsuńCzęsto robię takie ślimaczki. Są pyszne!
OdpowiedzUsuńOooo miło czytać. A rodzaj serka do smarowania - zawsze taki sam czy inny? :) Ostatnio mąż zrobił z serkiem czosnkowym i też super.
UsuńWyglądają smakowicie, a takie proste
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTakiego wydania ciasta francuskiego jeszcze nie robiłam, ale wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie to mało powiedziane. No i jest bardzo proste do wykonania.
Usuńwitam Cię serdecznie ♥
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze takiej przekąski, ale 'ślimaczki' wyglądają smakowicie.. dziękuję za przepis .. wspaniale, że można robić takie ciasto francuskie z różnym nadzieniem, na różne sposoby :)
- pozdrawiam ciepło i życzę dobrych dni i pięknych chwil ♥
Witaj AnSa, to prawda. Czasem trzeba nam tak niewiele, a później jakie smaczne danie (w tym wypadku przekąska) wychodzi. I na szybko, gdy goście wpadną bez zapowiedzi :)
Usuńuwielbiam takie ślimaczki, mniam :D
OdpowiedzUsuńRozumiem, że od czasu do czasu lądują u Ciebie na talerzu?
UsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam :) U nas zazwyczaj jest wersja z serem feta i szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńOooo, proszę o rozszerzenie przepisu :D
UsuńWitam Cię serdecznie 🖐🙂
OdpowiedzUsuńNie tylko wyroby cukiernicze są wspaniałe z ciasta francuskiego, ale również w wersji wytrawnej są znakomite, co dowodzi również ten wpis. Proste składniki, szybkość wykonania, a także wspaniały efekt wykonania ślimaczków z ciasta francuskiego - to, co charakteryzuje się ten przepis kulinarny. Bardzo uwielbiam ciasto francuskiej w wersji wytrawnej, jak i w wersji na słodko. Z przyjemnością wypróbuję ten przepis, więc dzięki serdeczne za to, że dzielisz się z nami takimi wspaniałymi przepisami 🤗
Pozdrawiam Cię serdecznie i od serca 🤗❤
Patryk
Witam również Ciebie Patryku.
UsuńMąż czasem coś tam ogląda w sieci a później próbuje zrobić swoimi siłami.
Takie dania są na prawdę proste i smaczne. Zamienił mąż ostatnio serek śmietankowy na czosnkowy i uznaję, że nawet smaczniej wyszły te ślimaczki.
Pozdrowienia.
Masz rację. Takie ślimaczki są przepyszne. Robię je dosyć często.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Witaj Łucjo, czy wsad taki sam czy coś innego proponujesz? Serdeczności.
UsuńFajne są takie przekąski ale ja ciasto francuskie wole w wersji na słodko :).
OdpowiedzUsuńKażdy ma swojego faworyta. Może jakiś przepis Raeszko wrzucisz - na słodko?
UsuńFajny, szybki przepis, idealny na niezapowiedziane wizyty :) Na pewno bardzo smaczne z ciekawym sosem lub dipem :)
OdpowiedzUsuńMartyno, jak najbardziej można użyć sosu czy dipu. Widziałam jeszcze w wersji z ketchupem.
UsuńAle super pomysł, w dodatku prosty, dzięki za inspiracje!
OdpowiedzUsuńMiło Jotko, że pomysł i przepis się spodobał. Daj znać jak smakowało :)
UsuńBardzo smakowicie prezentują się ślimaczki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za miły komentarz, przekażę mężowi. Serdeczności.
UsuńSzybka i smaczna przekąska, sama wykonuję czasami :D
OdpowiedzUsuńMiło czytać :) pozdrawiam.
Usuń