Cześć!
Święta, święta i już mamy po świętach. Na naszym świątecznym stole gościła nowość. Nie było rosołu, żurku czy standardowego schabowego, rolady i klusek z dziurką.
Nie wiem, po prostu nie pamiętam czy kiedykolwiek wspominałam o tym, że bardzo lubię testować nowości i w sumie uwielbiam pichcić. Muszą być do tego odpowiednie warunki: nowy przepis do testowania oraz wolny dzień w pracy aaa no i najważniejsze: chęci. Tego ostatniego w kuchni mi nie brak o ile nic mnie nie goni.
Nowość, jak nowość - jakiś czas temu wykonałam danie testowe, co zasmakowało mężowi. Tym razem już wiedziałam co mam zmienić czy dopasować aby wszystko się ładnie zgrało na talerzu.
Potrzebne składniki:
👉 Filet z kurczaka - 2 połówki lub 1 duży cały;
👉 Boczek - 4 plasterki;
👉 Musztarda - ulubiona ( u nas jerozolimska z cebulą i czosnkiem);
👉 Ciasto francuskie - 1 opakowanie;
👉 Sól - do smaku;
👉 Pieprz - do smaku;
👉 Papryka (u nas słodka) - do smaku;
👉 Jajko - 1 sztuka;
👉 Ser żółty / tarty - do posypania.
Sposób wykonania:
👉 Etap 1 - Fileta z kurczaka podzielić na 4 porcje. Lekko rozbić tłuczkiem. Każdą część doprawić do smaku: sól, pieprz, papryka - z każdej strony. Na górę nałożyć musztardę i położyć plaster boczku. Tak przygotowany filet odstawić na minimum godzinę (zabezpieczyć przed wyschnięciem).
👉 Etap 2 - Ciasto francuskie dzielimy na osiem części. Na czterech częściach kładziemy naszego fileta z musztardą i boczkiem.
👉 Etap 3 - Kolejne cztery części ciasta francuskiego robią za pokrycie - pierzynkę. Jeśli trzeba to delikatnie naciągamy końcówki i z każdej strony łączymy ze sobą dół i górę w taki sposób aby wnętrze zostało zakryte. Filet, boczek z musztardą nie mogą być widoczne. Górną część ciasta traktujemy widelcem, robiąc nim dziurki.
👉 Etap 4 - Czas rozbełtać jajo i posmarować nim nasze 4 porcje fileta z kurczaka w cieście francuskim. Dodatkowo nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy przygotowane danie i pieczemy przez 15 minut (góra - dół). Pamiętajcie o wyłożeniu blaszki papierem do pieczenia!!
👉 Etap 5 - Gdy danie się nam upiecze, wyciągamy je na chwilkę z piekarnika, ale tylko po to aby posypać każde ciasto francuskie tartym serem. Po tej czynności znów wkładamy je do piekarnika na 1 - 2 minuty, do momentu aż ser się rozpuści.
👉 Etap 6 - Ser rozpuszczony, otoczka brązowa i chrupiąca, środek miękki. Zostało nam już tylko wyciągnąć z piekarnika, ułożyć na talerzu. Dodać dodatki i możemy wcinać.
Pisać mi tu ładnie, kto już takie danie testował? Jakieś rady i porady? Mam tylko jedno ale... na koniec, po wyciągnięciu wszystkiego z piekarnika warto nasz filet w cieście francuskim posypać czymś zielonym - jak myślicie - czy koperek zda egzamin?, a może położyć mały kwiatek brokułu na sam środek?
Takiej wersji kurczaka nie robiłam, jedynie kiełbaski owijane paskami ciasta:-)
OdpowiedzUsuńjotka
Chętnie poznam i ten przepis z kiełbaskami :) Serdeczności.
UsuńŚwietny pomysł na kurczaka, na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Nam bardzo zasmakowało to danie.
UsuńCiekawe. Na bogato! :)
OdpowiedzUsuńI smacznie, a to najważniejsze.
UsuńPodoba mi się, spróbuje.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło czytać. Daj znać czy zasmakowało :)
UsuńO coś nowego, spróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam i zachęcam do podzielenia się smakiem.
UsuńAle pysznie, skosztowałabym <3
OdpowiedzUsuńWarto zrobić. Bardzo smaczne i wbrew pozorom szybkie danie.
UsuńBardzo kusząco wygląda - mniam:)
OdpowiedzUsuńI warte spróbowania.
UsuńBardzo ciekawy przepis. Zapisuję, żeby wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo mi miło. Życzę smacznego.
UsuńCiekawe danie warte spróbowania. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPolecam z czystym sumieniem.
UsuńChętnie bym spróbowała, ale w cieście bezglutenowym...
OdpowiedzUsuńJuż jestem głodna
Pozdrawiam nadzieją na lepszy, radośniejszy maj
Maj na razie zaczął się pięknie i pogodnie. Serdeczności.
UsuńZnam ten przepis od koleżanki i uwielbiam! :) Często do niego wracam!
OdpowiedzUsuńMiło czytać. Uwielbiam testować nowości, które z czasem przyjmują się w naszej kuchni.
UsuńWspaniała przekąska na drugie śniadanie lub fantastyczny dodatek obiadowy. Taki sposób przyrządzenia filetu z kurczaka jest fantastyczny, wart wykonania 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię z całego serca i cieplutko 🥰😘🧡
Patryk