Zapiekane ziemniaczki
Witamy Was niedzielnie :)
Seria "Kulinarna niedziela" kołem się toczy, więc przychodzimy z czymś na szybko. Zresztą większość naszych dań, pomysłów są z dziedziny - na szybko i nie zawsze z mięsem.
Jednym z ekspresowych obiadów, które nie zajmują nam dużo czasu, to zapiekane ziemniaki (gotowane z maślanką są jeszcze szybsze :p ). Sami z siebie wykonujemy mało czynności, bo więcej ziemniaki siedzą w wodzie albo w piekarniku. My tylko czekamy, czekamy a potem z apetytem wcinamy.
Zapiekane ziemniaki możemy zrobić, gdy zostaną nam z poprzedniego dni z obiadu, a nie mamy zwierząt ziemniako-żernych :D.
Potrzebne składniki:
Ziemniaki - zależy ile jest osób i jak bardzo jesteście głodni.
Olej
Sól
Przyprawa do ziemniaków i frytek (Prymat)
Wykonanie zapiekanych ziemniaczków:
Ziemniaki obieram ze skórki i kroję na mniejsze ćwiarteczki. Zalewam wodą i daję 3-4 łyżeczki soli. Ziemniaczki gotuję 15 - max 20 minut. Nie muszą być całkiem miękkie, ponieważ będą jeszcze podpiekane później w piekarniku.
Gdy ziemniaki już są ugotowane przekładam je na papier do pieczenia, który mam na tacce z piekarnika. Każdy ziemniaczek podlewam małą ilością oleju, a następnie posypuję przyprawą do ziemniaków i frytek od firmy Prymat. Przygotowane tak ziemniaki wkładam na nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekam jakieś 10 do 15 minut. Czas i moc musicie dostosować do siebie, bo wiadomo że piekarnik piekarnikowi nie jest równy. Jeśli macie funkcję - wzmocniony grill - warto ten tryb włączyć.
Życzymy smacznego.
Zapiekane ziemniaczki możemy jeść same, bez dodatków - takie bezmięsne danie. Zapić mleczkiem, maślanka czy kefirem - jak kto woli. Ziemniaczki możemy też połączyć z sałatką albo mięsem, ponieważ pasują one do bardzo wielu dań obiadowych i nie tylko.
Klik dobry:)
OdpowiedzUsuńZiemniaczki z koperkiem, zapijane zsiadłym mlekiem, to mniamm nad mniammy, o!
Pozdrawiam serdecznie
OOooo tak, najsmaczniejszy obiad :) tuż po kotlecie hihihi.
UsuńSerdeczności.
Bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię bardzo serdecznie, z przyjemnością rozejrzę się po twoim blogu.
Agatko zapraszamy :)
UsuńSmaczne niczym fryteczki :)
OdpowiedzUsuńO tak tak. Frytki też robimy.
UsuńApetyczne danie ale tej soli 3 lub 4 łyżeczki soli to nie za dużo?
OdpowiedzUsuń3-4 łyżeczki na duzy garnek to na prawdę nie dużo. W końcu tam jest około 20 ziemniaków.
UsuńPs. A tak ogólnie jestem bardzo sololubna :D i mąż na mnie krzyczy jak solę frytki albo jajo na twardo :p .
Aż mi brzuch burczy. Wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńPolecamy i smacznego życzymy :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńMmmm przepysznie! Kocham takie zapiekane ziemniaczki, bardzo często je robię :) Pasują do wielu dań. I bardzo lubię te przyprawę do ziemniaków, po prostu świetna a używam jej od niedawna :) Cudowny wpis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Miło, że wpis się spodobał. Co niedzielę postaramy się wrzucać kulinarne przepisy. Czasem coś szybkiego a czasem troszkę trudniejszego. :) Miłej niedzieli.
UsuńBędę zaglądać, potrzebuję kulinarnych porad :) A i przepisy zawsze się przydadzą :)
UsuńCiepłe pozdrowienia ślę!
Ja tam taka słaba w kuchni, ale zapraszam :)
UsuńBardzo lubię takie przepisy na szybko :)
OdpowiedzUsuńMy również, bo jak się pracuje o tylko na raz dwa (na szybko) aby coś przekąsić :D
UsuńJa też uwielbiam przepisy na szybko!
OdpowiedzUsuńMój Eryk uwielbia takie ziemniaczki z koperkiem i z kefirem.
Miłej niedzieli i udanego, nowego tygodnia:)
Mniam mniam. My tylko zamiast kefiru pojemy mleko albo maślankę.
UsuńMiłego Łucjo <3
Dawno nie jadłam ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńKingo, my też mało kiedy jemy. Są dni że mamy na nie fazę a są dni, ba... tygodnie, miesiące że ziemniaczków nie jadamy wcale.
UsuńSerdeczności.
My także. Serdeczności Agnieszko.
OdpowiedzUsuńTeż robię pieczone ziemniaczki ale inaczej :).
OdpowiedzUsuńZiemniaki obieram i kroję. Dodaję do nich trochę oleju, sól, pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie. Mieszam, wykładam na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku 60 min. w 180 stopniach :).
oOOOOo super! Dziękujemy Raeszko za pomysł - rozumiem że kroisz na takie talarki?
UsuńPieczone chyba najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńTak tak tak !
UsuńKalafior pieczony tez :D
UsuńNo właśnie tego jeszcze nie robiłam. Mama robi taki w bułce tartej. :)
UsuńKlasyka :) Też smaczna ale nie dla mnie ;)
UsuńTo urąb troszkę tajemnicy, jak robisz pieczonego kalafiora? Chyba, że masz przepis na blogu, to zarzuć linkiem :)
UsuńMarynata i pieczemy... na blogu jest przepis :)
UsuńZnalazłam. Bardzo apetycznie to wygląda i na pewno smakuję. Poczekamy troszkę aż kalafior troszkę spadnie z ceny :D
UsuńSuper, takie ziemniaczki smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńOj tak, nie ciężko się nie zgodzić.
UsuńLubię pieczone ziemniaki. Pasują do wielu dań. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJolu, potwierdzamy! :)
UsuńWieczór, a mi ślinka pociekła! Też takie lubię!
OdpowiedzUsuńPięknego tygodnia:)))
Wieczorem też można, ale rano później Urszulko biegi, biegi :D
UsuńZiemniaki to ja pod każdą postacią i zawsze 😊
OdpowiedzUsuńMy tam różnie z ziemniaczkami, ale czasem się chce :D
Usuń..wyglądają smakowicie, a pieczone najsmaczniejsze! ..dla mnie ziemniaki są wspaniałe z koperkiem, odrobiną masełka i zsiadłym mlekiem ;) ..narobiłaś mi smaku, a bardzo rzadko jem ziemniaki :)
OdpowiedzUsuń- pozdrawiam serdecznie :)
Mimo wszystko - bardzo mi miło :D więc smacznego :D
UsuńOh, bardzo lubię takie ziemniaczki.
OdpowiedzUsuńMiło czytac :)
Usuńuwielbiam ziemniaki w każdej postaci! ;D
OdpowiedzUsuńMy różnie podchodzimy do ziemniaczków. Mieliśmy parę miesięcy przerwę, ale ponownie wracamy do ziemniaków - częściej goszcza na stole.
UsuńPycha! Wypróbuję, bo bardzo lubię ziemniaki i też używam tej przyprawy, głównie do frytek właśnie. ;)
OdpowiedzUsuńPolecamy, będą smaczne :)
UsuńTakie zapiekane ziemniaczki chętnie bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Doris, nie trudnego. Daj znać czy smakowały.
UsuńUwielbiam ziemniaki w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuń:) super.
UsuńMniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, nie zaprzeczę. :D
UsuńZiemniaki uwielbiam w każdej postaci
OdpowiedzUsuńPozdrawiam zapachem bzu z mojego ogrodu
Bez pięknie pachnie. Lubię jego zapach.
UsuńMiło, że jesteś - serdecznie pozdrawiamy!
well, i usually make baked potatoes. easy and yummy, right
OdpowiedzUsuńRegards
colored wigs human hair
It is very good eating. Nice day for You.
Usuń