niedziela, 16 maja 2021

Zapiekane ziemniaczki

 Zapiekane ziemniaczki

Witamy Was niedzielnie :)
Seria "Kulinarna niedziela" kołem się toczy, więc przychodzimy z czymś na szybko. Zresztą większość naszych dań, pomysłów są z dziedziny - na szybko i nie zawsze z mięsem.
Jednym z ekspresowych obiadów, które nie zajmują nam dużo czasu, to zapiekane ziemniaki (gotowane z maślanką są jeszcze szybsze :p ). Sami z siebie wykonujemy mało czynności, bo więcej ziemniaki siedzą w wodzie albo w piekarniku. My tylko czekamy, czekamy a potem z apetytem wcinamy.
Zapiekane ziemniaki możemy zrobić, gdy zostaną nam z poprzedniego dni z obiadu, a nie mamy zwierząt ziemniako-żernych :D.

Potrzebne składniki:
Ziemniaki - zależy ile jest osób i jak bardzo jesteście głodni.
Olej
Sól
Przyprawa do ziemniaków i frytek (Prymat)

Wykonanie zapiekanych ziemniaczków:
Ziemniaki obieram ze skórki i kroję na mniejsze ćwiarteczki. Zalewam wodą i daję 3-4 łyżeczki soli. Ziemniaczki gotuję 15 - max 20 minut. Nie muszą być całkiem miękkie, ponieważ będą jeszcze podpiekane później w piekarniku.
Gdy ziemniaki już są ugotowane przekładam je na papier do pieczenia, który mam na tacce z piekarnika. Każdy ziemniaczek podlewam małą ilością oleju, a następnie posypuję przyprawą do ziemniaków i frytek od firmy Prymat. Przygotowane tak ziemniaki wkładam na nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekam jakieś 10 do 15 minut. Czas i moc musicie dostosować do siebie, bo wiadomo że piekarnik piekarnikowi nie jest równy. Jeśli macie funkcję - wzmocniony grill - warto ten tryb włączyć.

Życzymy smacznego.
Zapiekane ziemniaczki możemy jeść same, bez dodatków - takie bezmięsne danie. Zapić mleczkiem, maślanka czy kefirem - jak kto woli. Ziemniaczki możemy też połączyć z sałatką albo mięsem, ponieważ pasują one do bardzo wielu dań obiadowych i nie tylko.

57 komentarzy:

  1. Klik dobry:)
    Ziemniaczki z koperkiem, zapijane zsiadłym mlekiem, to mniamm nad mniammy, o!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OOooo tak, najsmaczniejszy obiad :) tuż po kotlecie hihihi.
      Serdeczności.

      Usuń
  2. Bardzo lubimy :)
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, z przyjemnością rozejrzę się po twoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne niczym fryteczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne danie ale tej soli 3 lub 4 łyżeczki soli to nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3-4 łyżeczki na duzy garnek to na prawdę nie dużo. W końcu tam jest około 20 ziemniaków.
      Ps. A tak ogólnie jestem bardzo sololubna :D i mąż na mnie krzyczy jak solę frytki albo jajo na twardo :p .

      Usuń
  5. Aż mi brzuch burczy. Wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie ♡
    Mmmm przepysznie! Kocham takie zapiekane ziemniaczki, bardzo często je robię :) Pasują do wielu dań. I bardzo lubię te przyprawę do ziemniaków, po prostu świetna a używam jej od niedawna :) Cudowny wpis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że wpis się spodobał. Co niedzielę postaramy się wrzucać kulinarne przepisy. Czasem coś szybkiego a czasem troszkę trudniejszego. :) Miłej niedzieli.

      Usuń
    2. Będę zaglądać, potrzebuję kulinarnych porad :) A i przepisy zawsze się przydadzą :)
      Ciepłe pozdrowienia ślę!

      Usuń
    3. Ja tam taka słaba w kuchni, ale zapraszam :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. My również, bo jak się pracuje o tylko na raz dwa (na szybko) aby coś przekąsić :D

      Usuń
  8. Ja też uwielbiam przepisy na szybko!
    Mój Eryk uwielbia takie ziemniaczki z koperkiem i z kefirem.
    Miłej niedzieli i udanego, nowego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam mniam. My tylko zamiast kefiru pojemy mleko albo maślankę.
      Miłego Łucjo <3

      Usuń
  9. Dawno nie jadłam ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kingo, my też mało kiedy jemy. Są dni że mamy na nie fazę a są dni, ba... tygodnie, miesiące że ziemniaczków nie jadamy wcale.
      Serdeczności.

      Usuń
  10. My także. Serdeczności Agnieszko.

    OdpowiedzUsuń
  11. Też robię pieczone ziemniaczki ale inaczej :).

    Ziemniaki obieram i kroję. Dodaję do nich trochę oleju, sól, pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie. Mieszam, wykładam na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku 60 min. w 180 stopniach :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oOOOOo super! Dziękujemy Raeszko za pomysł - rozumiem że kroisz na takie talarki?

      Usuń
  12. Pieczone chyba najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalafior pieczony tez :D

      Usuń
    2. No właśnie tego jeszcze nie robiłam. Mama robi taki w bułce tartej. :)

      Usuń
    3. Klasyka :) Też smaczna ale nie dla mnie ;)

      Usuń
    4. To urąb troszkę tajemnicy, jak robisz pieczonego kalafiora? Chyba, że masz przepis na blogu, to zarzuć linkiem :)

      Usuń
    5. Marynata i pieczemy... na blogu jest przepis :)

      Usuń
    6. Znalazłam. Bardzo apetycznie to wygląda i na pewno smakuję. Poczekamy troszkę aż kalafior troszkę spadnie z ceny :D

      Usuń
  13. Super, takie ziemniaczki smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię pieczone ziemniaki. Pasują do wielu dań. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wieczór, a mi ślinka pociekła! Też takie lubię!
    Pięknego tygodnia:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieczorem też można, ale rano później Urszulko biegi, biegi :D

      Usuń
  16. Ziemniaki to ja pod każdą postacią i zawsze 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My tam różnie z ziemniaczkami, ale czasem się chce :D

      Usuń
  17. ..wyglądają smakowicie, a pieczone najsmaczniejsze! ..dla mnie ziemniaki są wspaniałe z koperkiem, odrobiną masełka i zsiadłym mlekiem ;) ..narobiłaś mi smaku, a bardzo rzadko jem ziemniaki :)

    - pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo wszystko - bardzo mi miło :D więc smacznego :D

      Usuń
  18. Oh, bardzo lubię takie ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam ziemniaki w każdej postaci! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My różnie podchodzimy do ziemniaczków. Mieliśmy parę miesięcy przerwę, ale ponownie wracamy do ziemniaków - częściej goszcza na stole.

      Usuń
  20. Pycha! Wypróbuję, bo bardzo lubię ziemniaki i też używam tej przyprawy, głównie do frytek właśnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie zapiekane ziemniaczki chętnie bym zjadła :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ziemniaki w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ziemniaki uwielbiam w każdej postaci
    Pozdrawiam zapachem bzu z mojego ogrodu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez pięknie pachnie. Lubię jego zapach.
      Miło, że jesteś - serdecznie pozdrawiamy!

      Usuń
  24. well, i usually make baked potatoes. easy and yummy, right
    Regards
    colored wigs human hair

    OdpowiedzUsuń

Ludzi z pasją było tutaj aż: