niedziela, 23 maja 2021

Serowe paluszki

 Serowe Paluszki

Hej Kochani!
Wpadamy dziś przy niedzieli z kolejnym bezmięsnym daniem. Nawet szybszym niż ostatnie zapiekane ziemniaki. Pozycja idealna dla "serożerców", ale też dla tych co mięsa nie jedzą. A za tym, co potrzebujemy? Lista już poniżej.

Potrzebne składniki:
Ser żółty w kostce, na grubość około 1 cm. - (Gouda, Złoty mazur, lepiej taki bez dziur lub z małą ich ilością);
Mąka;
Bułka tarta;
Jaja;
Olej;
Woda.

Sposób wykonania:
Żółty ser kroimy w plastry o tej samej wielkości. Średnio wychodzą 3 - 4, w zależności od szerokości kawałka jaki mamy. Każdy kawałek lekko moczymy w wodzie. Następnie obtaczamy set w mące, jajku i w  bułce tartej. Aby panierka na serze nie była za cienka, to jeszcze raz powtarzamy procedurę - moczymy znów ser w jajku i ponownie w bułce tartej.
Podgrzewamy patelnię z wylanym olejem. Gdy olej się rozgrzeje, układamy serowe paluszki na patelnię i smażymy je z każdej strony, tak długo aż panierka uzyska złoty kolor. Smażmy ser na małym ogniu, aby za szybko się nam nie roztopił i nie wypłynął spod panierki.
Gdy danie jest gotowe, ostrożnie przenosimy je na talerz (ser stopiony, to ser miękki).
Dodajemy dodatki i ...

Życzymy smacznego  :)
A jakie są plany na dzisiejszy Twój obiad?

Miłej niedzieli kochani :)

41 komentarzy:

  1. Wyglądają i na pewno smakują pysznie, ale obawiam się, że dla mojego żołądka były by zbyt ciężkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Klik dobry:)
    Pomimo wielu pozytywnych cech, minusem sera żółtego jest bardzo wysoka jago kaloryczność. Po co więc dodawać jeszcze panierkę? Bułka tarta nie dość, że sama jest kaloryczna, to jeszcze wchłania tłuszcz podczas smażenia i podwaja kaloryczność dania. Chyba, że danie jest tak smaczne, że nie można się oprzeć, wtedy oczywiście kalorie są usprawiedliwione. ;) :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alElla masz rację, ale kiedy wrzucisz ser na patelnię bez niczego, to się rozpłynie, a bułka tarta zatrzymuje ten proces. Druga sprawa, ser topiony gości u nas 2-3 razy w roku, właśnie z powodu tej kaloryczności. Iiii tak, bardzo smakuje (bynajmniej nam).
      Serdeczności.

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł na serowe paluszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widząc jego atrakcyjny wygląd, zaciekawiło mnie, jak skosztować paluszków serowych. Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Smak wiele od sera żółtego zalezy. Mozna też usmażyć brie czy camemberta ziołowego czy paprykowego - też bardzo dobre.

      Usuń
  5. Pysznie to wygląda . Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też to robię od czasu do czasu. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszko, polecamy ale nie za często :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna przekąska, choć kaloryczna, ale od czasu do czasu też robię takie paluszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, bo od czasu do czasu można sobie pozwolić - a co :D

      Usuń
  9. Lubię ser mniam kaloryczne ale muszę spróbować je zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, polecam. To danie, które gości bardzo rzadko na naszym stole. 2 -3 razy w roku, właśnie przez kaloryczność - ale co tam :p

      Usuń
  10. Paluszki palce lizać a u mnie dzisiaj był bigosik na obiad. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Zaraz męża podeślę :p - uwielbia te 'męskie' dania.

      Usuń
  11. Przepyszny jest także ser pleśniowy smażony lub z grilla🧀😉
    Pozdrawiam smacznie🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Morgano, nie zaprzeczam, oj nie. Też jadłam ale ... mężowi jeszcze takiego nie zaserwowałam. Muszę to zmienić.
      Uściski.

      Usuń
  12. Bardzo lubimy panierowane sery, ostatnio robiłam brie z borówkami.
    Owszem, jest kaloryczny ale nie jemy go przecież codziennie.
    Miłego nowego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo, dokładnie. Brie z borówkami piszesz - koniecznie musimy spróbowac.

      Usuń
  13. Kurcze swietny pomysł! z tym serem, muszę wypróbować , dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Podziel się później 'wrażeniami' smakowymi.

      Usuń
  14. Uwielbiam!!! I często serwuję sobie i swojej rodzinie. Bardzo lubię również oscypka z grilla - polecam.
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam je kiedyś i niestety ,dla mojego żołądka były zbyt ciężkie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lili, taka dawka sera - nic się nie ukryje. U nas gości rzadko, lecz chętnie się zajadamy wówczas takim serkiem :)

      Usuń
  17. Nie tak dawno mąż coś w tym stylu właśnie obczaił i robił :). Dobre ale stwierdzam tak jak Lili dla mnie też trochę za ciężkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że są ciężkie. Nie robimy je na co dzień, ale 'od święta'. Serdeczności.

      Usuń
  18. W smaku na pewno są przepyszne :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Serowe paluchy uwielbiamy! Moja mama robi je zawsze na święta do barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super zestaw. W tej formie jeszcze nie próbowaliśmy :)

      Usuń
  20. Dawno nie robiłam takiej przekąski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto przypomnieć sobie smaki smażonego serka? :D

      Usuń

Ludzi z pasją było tutaj aż: