Serowe Paluszki
Hej Kochani!
Wpadamy dziś przy niedzieli z kolejnym bezmięsnym daniem. Nawet szybszym niż ostatnie zapiekane ziemniaki. Pozycja idealna dla "serożerców", ale też dla tych co mięsa nie jedzą. A za tym, co potrzebujemy? Lista już poniżej.
Potrzebne składniki:
Ser żółty w kostce, na grubość około 1 cm. - (Gouda, Złoty mazur, lepiej taki bez dziur lub z małą ich ilością);
Mąka;
Bułka tarta;
Jaja;
Olej;
Woda.
Sposób wykonania:
Żółty ser kroimy w plastry o tej samej wielkości. Średnio wychodzą 3 - 4, w zależności od szerokości kawałka jaki mamy. Każdy kawałek lekko moczymy w wodzie. Następnie obtaczamy set w mące, jajku i w bułce tartej. Aby panierka na serze nie była za cienka, to jeszcze raz powtarzamy procedurę - moczymy znów ser w jajku i ponownie w bułce tartej.
Podgrzewamy patelnię z wylanym olejem. Gdy olej się rozgrzeje, układamy serowe paluszki na patelnię i smażymy je z każdej strony, tak długo aż panierka uzyska złoty kolor. Smażmy ser na małym ogniu, aby za szybko się nam nie roztopił i nie wypłynął spod panierki.
Gdy danie jest gotowe, ostrożnie przenosimy je na talerz (ser stopiony, to ser miękki).
Dodajemy dodatki i ...
Życzymy smacznego :)
A jakie są plany na dzisiejszy Twój obiad?
Miłej niedzieli kochani :)
Wyglądają i na pewno smakują pysznie, ale obawiam się, że dla mojego żołądka były by zbyt ciężkie.
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale raz na pół roku nie zaszkodzi :)
UsuńKlik dobry:)
OdpowiedzUsuńPomimo wielu pozytywnych cech, minusem sera żółtego jest bardzo wysoka jago kaloryczność. Po co więc dodawać jeszcze panierkę? Bułka tarta nie dość, że sama jest kaloryczna, to jeszcze wchłania tłuszcz podczas smażenia i podwaja kaloryczność dania. Chyba, że danie jest tak smaczne, że nie można się oprzeć, wtedy oczywiście kalorie są usprawiedliwione. ;) :)
Pozdrawiam serdecznie.
alElla masz rację, ale kiedy wrzucisz ser na patelnię bez niczego, to się rozpłynie, a bułka tarta zatrzymuje ten proces. Druga sprawa, ser topiony gości u nas 2-3 razy w roku, właśnie z powodu tej kaloryczności. Iiii tak, bardzo smakuje (bynajmniej nam).
UsuńSerdeczności.
Ciekawy pomysł na serowe paluszki!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się spodobał.
UsuńWidząc jego atrakcyjny wygląd, zaciekawiło mnie, jak skosztować paluszków serowych. Pozdrowienia z Indonezji.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Smak wiele od sera żółtego zalezy. Mozna też usmażyć brie czy camemberta ziołowego czy paprykowego - też bardzo dobre.
UsuńPysznie to wygląda . Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńMiło czytac. Serdeczności.
UsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńI smaczne.
UsuńTeż to robię od czasu do czasu. Polecam.
OdpowiedzUsuńUlu miło czytać. :) Serdeczności.
UsuńAgnieszko, polecamy ale nie za często :D
OdpowiedzUsuńFajna przekąska, choć kaloryczna, ale od czasu do czasu też robię takie paluszki :)
OdpowiedzUsuńMagdo, bo od czasu do czasu można sobie pozwolić - a co :D
UsuńLubię ser mniam kaloryczne ale muszę spróbować je zrobić
OdpowiedzUsuńBasiu, polecam. To danie, które gości bardzo rzadko na naszym stole. 2 -3 razy w roku, właśnie przez kaloryczność - ale co tam :p
UsuńPaluszki palce lizać a u mnie dzisiaj był bigosik na obiad. ;)
OdpowiedzUsuńSuper. Zaraz męża podeślę :p - uwielbia te 'męskie' dania.
UsuńPrzepyszny jest także ser pleśniowy smażony lub z grilla🧀😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiam smacznie🤗
Morgano, nie zaprzeczam, oj nie. Też jadłam ale ... mężowi jeszcze takiego nie zaserwowałam. Muszę to zmienić.
UsuńUściski.
Bardzo lubimy panierowane sery, ostatnio robiłam brie z borówkami.
OdpowiedzUsuńOwszem, jest kaloryczny ale nie jemy go przecież codziennie.
Miłego nowego tygodnia:)
Łucjo, dokładnie. Brie z borówkami piszesz - koniecznie musimy spróbowac.
UsuńKurcze swietny pomysł! z tym serem, muszę wypróbować , dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Podziel się później 'wrażeniami' smakowymi.
UsuńUwielbiam!!! I często serwuję sobie i swojej rodzinie. Bardzo lubię również oscypka z grilla - polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
Alinko, oscypek z grilla - mniam mniam.
UsuńWyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMiło czytać. Ps. też tak smakują.
UsuńJadłam je kiedyś i niestety ,dla mojego żołądka były zbyt ciężkie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Lili, taka dawka sera - nic się nie ukryje. U nas gości rzadko, lecz chętnie się zajadamy wówczas takim serkiem :)
UsuńNie tak dawno mąż coś w tym stylu właśnie obczaił i robił :). Dobre ale stwierdzam tak jak Lili dla mnie też trochę za ciężkie
OdpowiedzUsuńTo prawda, że są ciężkie. Nie robimy je na co dzień, ale 'od święta'. Serdeczności.
UsuńW smaku na pewno są przepyszne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Są są :)
UsuńSerowe paluchy uwielbiamy! Moja mama robi je zawsze na święta do barszczu :)
OdpowiedzUsuńSuper zestaw. W tej formie jeszcze nie próbowaliśmy :)
UsuńDawno nie robiłam takiej przekąski
OdpowiedzUsuńMoże warto przypomnieć sobie smaki smażonego serka? :D
Usuń