wtorek, 2 lipca 2019

Bogatsza "mizeria"

Mizeria jest bardzo szybkim daniem, a raczej dodatkiem do obiadu czy ciepłej obiadokolacji. Patrząc na to co mam w lodówce i spiżarce uznałam, że zrobię sałatkę:


"Mizeria na bogato"


Składniki:
➡️ Zielony ogórek;
➡️ Pomidor;
➡️ Cebula;
➡️ Rzodkiewka;
➡️ Maślanka;
➡️ Koperek;
➡️ Pieprz;
➡️ Sól.


Wykonanie:
➡️ Zielony ogórek zetrzeć na tarce.
➡️ Pomidor pokroić w kostkę.
➡️ Cebulę pokroić.
➡️ Rzodkiewkę pokroić na drobne kawałki.
➡️ Doprawić solą i pieprzem, wymieszać wszystko razem i zostawić na godzinkę aż się 'przegryzie'.
➡️ Zalać warzywa maślanką i wymieszać.
➡️ Dla ładnego efektu posypać koperkiem

SMACZNEGO!!


74 komentarze:

  1. Podobno nie łączy się zielonego ogórka z pomidorem...nie mam tego problemu, bo za mizeria nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale dotyczy to uprawy a nie o przyrzadzania salatki.
      Pozdrawiam
      Kinga

      Usuń
    2. Jotko, chciałam to samo napisać co Kinga :D

      Usuń
    3. Kingo dziękujemy za komentarz. Serdeczności.

      Usuń
    4. Napisałam podobno, bo takie było zdanie pani dietetyk w Tv...

      Usuń
    5. Jotko rozumiem :) serdeczności

      Usuń
    6. Ja raczej też unikam tego połączenia -mój dietetyk i trener też odradza

      Usuń
    7. A my się nie przejmujemy tym hihihi.

      Usuń
  2. Mi łączenie ogórka z pomidorem nie przeszkadza, a smakuje pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też łączę pomidory z ogórkami:))Twoja sałatka wygląda smakowicie:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i pyszne :) Też tak łączę warzywa, w ogóle nie przejmuję się stereotypami. Tak mi smakuje i dla mnie to super opcja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze. Ważne, że smakuje.

      Usuń
    2. To tak samo jak podobno nie pije się herbaty z cytryną... Też piję i dobrze mi z tym ;)

      Usuń
    3. Na prawdę? A tego to nie słyszałam. Przecież na zdrowie każą nam pić i z cytryną i miodem razem. A tam! My też pijemy i jakoś żyjemy hihihi.

      Usuń
    4. W takiej herbacie chodzi o szkodliwe związki glinu, które się wytrącają. Ale ja nie popadam w paranoję :)

      Usuń
  5. Uwielbiam jeść mizerię, ale tej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować i tą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo często robię taka mizerie i jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam uczulenie na pomidory, więc ta wersja jest chyba nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie mizeria to tylko z ogórków :) Ale taka sałatka tez może być dobra dla miłośników takich kombinacji smakowych

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię mizerię, ale zazwyczaj nie dodaję rzodkiewki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mizeria to ogórek, sól, pieprz i jogurt naturalny. Pomidora też dodaję, ale wtedy nie jest to dodatek do drugiego dania tylko właśnie sałatka.Z rzodkiewką jeszcze nie próbowałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zwykle robię mizerię z samych ogórków, słyszałam o takie z rzodkiewki, ale takiego połączenia nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś nowego, czasem warto zmienić i łamać przepisy.

      Usuń
  12. Za zwyczajną mizerią nie przepadam, ale taką chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie sałatki, super smakuje np z bagietką czosnkową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo musimy spróbować w ten sposób jeszcze zasmakować tą sałatkę.

      Usuń
  14. mizeria na bogato to oksymoron :)
    potrzebna nowa nazwa

    OdpowiedzUsuń
  15. Wbrew obiegowym opiniom o niełączeniu uwielbiam sałatki z pomidorem i ogórkiem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zainspirowaliście mnie i ostatnią zrobiłam podobną, ale z jogurtem naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam! To smaki mojego dzieciństwa. Idealny dodatek do letnich dań albo do jedzenia jako oddzielne danie, ja zawsze jem z ciemnym chlebem. 🙂 Do mizerii dodaję jeszcze szczypiorek. 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczypiorek też jest bardzo dobrym dodatkiem. :) Często też u nas gości.

      Usuń
  18. Kocham mizerię ale takiej na bogato nie jadłam, muszę spróbować choć ja robie bardziej na ostro ogórki do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiej wersji mizerii jeszcze nie robiłam, ale bardzo chętnie spróbuję. Wzbogacona opcja wydaje mi się bardzo kusząca i prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest bardzo smaczna. Nam bardzo zasmakowała - w sumie nie tylko nam, bo rodzicom też.

      Usuń
  20. Dla mnie pychotka. Ja ja nazywam salatka wiosenną. Ulubiona mojego męża

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla mnie pychotka. Ja ja nazywam salatka wiosenną. Ulubiona mojego męża

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja akurat jestem taka głodna :).

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj jadłabym jadła. Moje smaki. Uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Też czasami lubię tak wszystko połączyć, co mam w lodówce. Twoja sałatka wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo, bardzo dziękujemy za komentarz. :) i ciepło słowo.

      Usuń
  25. ja mizwerię uwielbiam, bo jest pyszna i robi się ją szybko :D a taką ulepszoną, na bogato zrobię mojemu facetowi. :) będzie zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  26. Robię bardzo podobną sałatkę, tylko nie używam do tego maslanki, a jogurtu 😀 na lato jak znalazł 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie muszę spróbować jak to jest z jogurtem, bo od dziecka uczona jestem na maślance.

      Usuń
  27. Wyszedł ci prawie chłodnik na zimno, całkiem smaczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz Krysiu, że ja nawet nie wiem co to chłodnik. Tyle słyszałam o tym, że jest coś takiego ale jeszcze nie próbowałam zrobić.

      Usuń
    2. Nie żartuj, przecież wiesz,że to po prostu zimna zupa,w dodatku najlepsza z lodówki i w upały :-)
      Może być ze wszystkiego, warzywna, owocowa, tylko nie można tego robić na mięsie czy kościach
      ze względu na tłuszcz, któy były niesmaczny w takiej zimnej zupie
      i fajnie jest dodać śmietanę lub jogurt.

      Usuń
    3. Rozumiem Krysiu, nie wgłębiałam się bardziej w temat. Widzę, że muszę hihi.
      Hmm po Twoich słowach doszłam do wniosku, że zamiast napisać "mizeria na bogato", dobrze byłoby podpisać to danie "chłodnik z wielu warzyw" :D

      Usuń
  28. Wolę chyba klasyczną. Twoja jest tak bogata, ze to już praktycznie chłodnik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea muszę się zainteresować co to jest chłodnik hahaha

      Usuń
  29. Lubimy, my dostaliśmy sporo ogórków to musimy zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Ludzi z pasją było tutaj aż: